Едно от главните събития в нашия бюти живот с Biologique Recherche, бе първата ни среща преди години  с Мари – Йожени Верде – уникален диагностик, терапевт, международен тренер и посланик на марката. През месец юли тази година, Мари – Йожени бе отново при нас, за провеждането на едноседмичен мастер клас с всички партньори – професионални терапевти на Biologique Recherche в страната  (от BR държат не само на качеството на продуктите, но и на професионализма на козметолозите, които работят с тях).

Сигурно ще ви се стори нереално, но мадам Верде умее да диагностицира здравословното състояние на организма само като ви погледне. Както и да разбере защо днес кожата ви изглежда така. И то без да разчита на шестото си чувство. Подробната „анамнеза“ – словесна, визуална, тактилна и апаратна, не само установява причината за проблема, но е и решаваща при избора на персонализирана програма в салона и вкъщи. Освен че разчита до съвършенство „ехографията“ на кожата, за Мари-Йожени казват още, че може да извае лицето ви отново, и то само с голи ръце, без инжекции, а още по-малко със скалпел.

За нас и всички специалисти, които работят с Biologique Recherche в България, бе изключителна чест и удоволствие да се докоснем, и да попием от знанията на една жена, истински „космос” в света на козметологията.

Мари – Йожени Верде: „Biologique Recherche може да се справи с всяко предизвикателство“

Мари – Йожени Верде е международен тренер на Biologique Recherche. Родена е в Колумбия, но живее във Франция от 1972 г. След години на специализирани обучения в естетиката, през 1977 г., тя завършва „Факултета по козметика на Париж“. Мари – Йожени става експерт в грижите за красотата и усъвършенства знанията си, изучавайки курсове по масаж на тяло, софрология и природолечение при P. Marchesseau. След като работи за най-добрите козметични марки във Франция, като Lancоme и Clarins, през 1981 г. тя среща Иван Алуш, основател на Biologique Recherche. От тогава, тя посвещава изцяло собствения си опит и страст на любимата марка, насочена към ефективност, и естетични резултати. През последните 23 години Мари – Йожени пътува в целия свят, в най-престижните козметични центрове, като посланик на философията и методологията на Biologique Recherche.

Разказвате с голяма любов за Biologique Recherche и сте най – опитният международен тренер и посланик на марката. Как започна всичко?

Имах щастието да започна работа за Biologique Recherchе, когато компанията все още прохождаше и започваше своето вълнуващо приключение, а продуктите на марката присъстваха в едва 40 страни в света. Днес, когато вече марката е добре позната и присъства в целия свят, моето желание е да предам всички познания и методи на работа, които научих от основателите на Biologuique Recherchе, на професионалистите, желаещи да работят с нашата марка.

Какво представихте в България по време на петдневното обучение?

Представих най-важните протоколи на терапиите, за да имат козметиците в България по-широк поглед върху решенията, които Biologique Recherchе може да предложи за различните кожни проблеми. Това не е точно обучение, а представяне и надграждане на техния професионален подход с марката. Терапевтите на Biologique Recherche в България вече познават и работят с марката, така че моята цел е да запозная изградените специалисти със силата на Biologique Recherchе да се справи с всяко предизвикателство. Мисля, че успях да предам магията на задълбочената Диагностика на Състоянието на кожата, основните послания на марката и нейната сила да решава всички кожни проблеми, и несъвършенства за постигане на здрава, красива и сияйна кожа.

Кои са най-често срещаните кожни проблеми, решавани с помощта на Biologique Recherchе?

Проблемът, който предизвиква най-голямо внимание е акнето. Заболяването е много разпространено и трудно за третиране. Поради тази причина д-р Алуш първо създаде линия от продукти, насочени именно към справянето с този проблем. В това се крие най-голямата сила на Biologique Recherchе. Днес ние можем да контролираме последствията от заболяването, като този контрол е окончателен. Друг важен аспект от нашата работа е третирането на чувствителна кожа. Причините за повишената чувствителност на кожата се промениха значително в последните години. Преди време основна причина беше наследствеността, докато сега са налице много фактори – промени в климата, замърсена околна среда, начин на живот, стрес. Комбинацията от няколко елемента води до все по-голяма чувствителност на кожата. Ние представихме решение на този проблем, което позволява на нашите клиенти да се чувстват добре въпреки негативното влияние на околната среда. И не на последно място е борбата със стареенето на кожата. Biologique Recherchе предлага персонално решение на този проблем за всеки клиент. Казвам персонално, защото различните типове кожа реагират по различен начин с напредването на възрастта. Затова ние обръщаме внимание на всеки един аспект от този процес и предлагаме адекватно решение, базирано на нашия дългогодишен опит.

Какъв курс на обучение трябва да премине един козметик, за да може да работи с продуктите на Biologique Recherchе?

Работата с нашите продукти е сложен и комплексен процес. Предлагаме голяма гама от продукти, които да предложат персонално решение за всеки клиент, но трябва да сме наясно и да разбираме, и познаваме действието на всеки един от тях. Съществуват много варианти за комбиниране и методология на прилагане на продуктите. Работи се много с ръцете, използваме също така и апаратура. Професионалистите трябва да познават в дълбочина процесите, които протичат в кожата, анатомията и психологията на клиентите и техния начин на живот, т.е. необходими са много качества. Затова и подборът на козметиците, които работят с нас, е много стриктен. Ако един професионалист няма желанието да вникне в нашата концепция и да усъвършенства своите качества, за да може да работи с нашите продукти, то по-добре да се обърне към друга марка. Ако реши да работи с Biologique Recherchе, то тогава трябва да отдели време да опознае и разбере продуктите ни. Готови сме да помогнем с обучението, защото то е най-важното. Както често казваме в нашата компания:

„Три неща са най-важни при нас: обучение, обучение и обучение“. При всяко едно представяне на Biologique Recherchе преценяваме кои професионалисти имат качествата да работят с нас и обръщаме по-голямо внимание на тях. Те трябва да бъдат отлично подготвени, за да могат да обгрижват клиентите на много високо професионално ниво, както и да работят в сътрудничество с естетични медици за още по-добри резултати.

До каква степен продуктите на Biologique Recherchе могат да бъдат комбинирани с естетични процедури?

Високото ниво на нашите продукти ги прави перфектна комбинация за всяка естетична медицинска процедура. Разполагаме с протоколи, специално разработени за третиране и подготовка на кожата преди дадена процедура. Също така в съответствие с препоръките на лекаря, могат да бъдат прилагани други процедури, като последващо третиране след естетична интервенция. Със задоволство мога да кажа, че голяма част от професионалистите, които работят с нас, са дерматолози и специалисти от клиники за естетична медицина.

Вашите съвети за красота?

Прецизна селекция на подходящи за консумиране храни без консерванти и други добавки, нормален и спокоен сън, добра двигателна активност и овладяване на изкуството да се прилагат правилните козметични продукти в зависимост от индивидуалните особености на кожата, сезона и климатичните условия.